Kauwgom goed voor je tanden? Ja!

Home / Blog / Voeding / Kauwgom goed voor je tanden? Ja!

Dat kauwgom erg lekker is om op te kauwen, dat weten de meeste mensen wel. Maar mensen die kauwgom kauwen om hun mond te verzorgen is toch nog een vrij onbekend fenomeen. Het gaat dan natuurlijk niet om alle soorten kauwgom, maar kauwgom die specifieke stoffen wel en niet bevat! Omdat je goed moet opletten welke stoffen er in de verschillende soorten kauwgom zitten, hebben we een handleiding voor je geschreven zodat je zelf kunt beoordelen welke kauwgom wel en niet goed voor je gebit zijn.

Goede stoffen in kauwgom

Er zitten enkele stoffen in kauwgom die bijdragen aan de verzorging van het gebit. De meest voorkomende en belangrijkste zijn:

  • Xylitol
  • Carbamide

Deze stoffen zeggen je waarschijnlijk niets, maar na het lezen van deze blog zul je misschien wel eens de inhoudsbeschrijving van een pakje kauwgom denken en hier je koopbeslissing van laten afhangen! Xylitol is een suikervrije zoetstof die eraan bijdraagt dat bacteriën en tandplak zich niet/minder goed kunnen hechten aan je tanden. Carbamide is een stofje dat ook bijdraagt aan de strijd tegen bacteriën en tandplak. Anders dan xylitol zorgt Carbamide er juist voor dat de bacteriën en tandplak die al aan het gebit zijn gehecht verminderd. Een combinatie van beide stoffen zorgt er dus voor dat de bacteriën en tandplak én minder goed aanhechten én dat deze ook nog eens verminderd worden.

Kauwgom zorgt daarnaast voor een frisse adem. Dit is echter wel tijdelijk. Heb je chronisch last van een slechte adem? Dan valt dit niet met kauwgom op te lossen helaas. Dit kan bijvoorbeeld komen door amandelstenen in je keel. Deze zou je eventueel zelf kunnen verwijderen, maar je kunt hiervoor ook contact opnemen met een arts.

Slechte stoffen in kauwgom

Over het algemeen bevat kauwgom veel stoffen die slecht voor je zijn. Let bij het uitzoeken van een kauwgompakje dan ook goed of je een van de volgende stoffen op de inhoudsbeschrijving ziet:

  • Suiker
  • Titaniumdioxide
  • Sorbitol
  • Aspartaam
  • Acesulfaam-kalium

Deze stoffen zijn allemaal van negatieve invloed op je lichamelijke balans. Suikers zorgen ervoor dat bacteriën omgezet kunnen worden in zuren welke je glazuur aantasten. Sorbitol is eveneens een soort suiker, moeten we ook niet hebben. Titaniumdioxide is een stof die je lichaam erg moeilijk afbreekt. Als deze stof in te hoge mate in je lichaam aanwezig is kunnen organen ermee ophouden, geen fijn stofje dus! Aspartaam en scesulfaam-kalium zijn beiden stoffen waarvan wordt beweerd dat ze te linken zijn aan kanker, ook zoveel mogelijk vermijden dus.

Bekijk ook